GPI (Generieke Poortinstructie)

Vanaf 1 april 2019 geldt op de bouwlocatie voor alle aangesloten bedrijven dat iedereen een GPI (Generieke Poortinstructie) moet hebben gevolgd en voor de bijbehorende toets moet zijn geslaagd. Je kunt kiezen uit 3 GPI’s. De kandidaat heeft met dit certificaat toegang tot elke sector.

Kies jouw GPI cursus:

Cursus

GPI Infra

GPI B&U

GPI Installatie

Inschrijven
Prijs€ 21,00 ex btw€ 21,00 ex btw€ 21,00 ex btw
DoelstellingDe GPI is een poortinstructie voor alle bouwplaatsen met als doel de veiligheid voor iedereen te verbeteren.
Voor wie?Voor alle medewerkers van (hoofd)aannemers, onderaannemers, uitzendkrachten en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats (na het passeren van het veiligheidsinstructiebord).
 voor kandidaten die gaan werken aan een bouwproject voor grond-, weg-, water- of railbouw.kandidaten die gaan werken aan een bouwproject voor woningbouw (burgerlijke bouw), industriebouw, kantorenbouw (utiliteitsbouw) of multifunctionele bouw.voor kandidaten die gaan werken als installateur of monteur aan een bouwproject voor woningbouw, wegen-, water- of railbouw, industriebouw, kantorenbouw, multifunctionele bouw óf bestaande bouw.
Instructie6 talen: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks
Toets 17 talen:
Nederlands, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Sloveens en Turks
17 talen:
Nederlands, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Sloveens en Turks
6 talen:
Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks
CursusinhoudDe kandidaat start met de online instructie en heeft daarna ca. 30 minuten nodig voor de toets: is de kandidaat langer bezig dan is er 1 examenpoging verbruikt. Dan moet de toets opnieuw gestart worden. Met 1 inlogcode is het mogelijk om maximaal drie maal de toets te doen.
VerklaringVanwege het feit dat PlusPort de persoonsgegevens van de kandidaat aan een derde partij – lees GPI – doorstuurt, moet de kandidaat hiervoor digitaal tekenen. PlusPort is zelf in het bezit van het ISO-27001 certificaat persoonsgegevens.
Bewijs van deelnameIedere kandidaat die de toets met goed gevolg heeft doorlopen, ontvangt een Bewijs van deelname in zijn/haar profiel: de resultaten worden direct doorgestuurd naar de database van het GPI register. Het GPI certificaat in het register is 1 jaar geldig en de kandidaat heeft toegang tot elke sector. Een jaar na afloop van de geldigheid worden de kandidaat gegevens verwijderd.Voor wie is GPI bedoeld? 

Het GPI certificaat is van essentieel belang voor de veiligheid binnen de bouwsector. Het certificaat toont aan dat de houder een diepgaand begrip heeft van de veiligheidsprocedures en -normen die gelden binnen de bouw. Van werknemers op bouwplaatsen tot leidinggevenden, iedereen die actief is binnen deze sector moet over een GPI certificaat beschikken. Dit toont hun begrip aan van de risico’s die aan hun werk zijn verbonden en hoe ze deze op een effectieve manier kunnen minimaliseren.

De belangrijkste onderdelen:

De GPI bestaat uit verschillende onderdelen, gericht op het waarborgen van de veiligheid op de bouwplaats. Enkele kernonderdelen zijn:

 • Veiligheidsprocedures: Iedere werknemer moet de veiligheidsprocedures die gelden op de bouwplaats begrijpen en kunnen toepassen.
 • Risicohandelingen: Dit onderdeel is van cruciaal belang voor iedere rol in de bouw. Het gaat onder meer om het werken op hoogte, het omgaan met zwaar materieel, en het werken met potentieel gevaarlijke stoffen.
 • Noodprocedures: Duidelijk begrip van de handelingen in geval van een ongeval of noodsituatie is een essentieel onderdeel van de GPI-instructie.
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Het juiste gebruik en onderhoud van PBM is essentieel in een risicovolle omgeving zoals de bouw.

Directe koppeling met het register

PlusPort heeft een standaard koppeling ontwikkeld die ervoor zorgt dat de informatie zowel in het profiel van de kandidaat in de Academy software beschikbaar is, als ook direct gekoppeld is aan het GPI-register. Voor deze geautomatiseerde koppeling betaal je voor iedere kandidaat een kleine bijdrage bovenop de standaard prijs.

Veelgestelde vragen over GPI 

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen:

 • Wat gebeurt er als ik niet slaag voor de GPI-toets?

  Als je niet slaagt voor de GPI-toets, heb je in totaal maximaal drie pogingen om de toets te behalen. Het is belangrijk om na een niet geslaagde poging de opleidingsmaterialen opnieuw te bestuderen en te begrijpen waar je moeilijkheden ondervond.

 • Hoe lang is mijn GPI-certificaat geldig?

  Een GPI-certificaat is één jaar geldig. Na deze periode moet je de GPI-toets opnieuw afleggen om je certificaat te vernieuwen. Een jaar na het verlopen van de geldigheid van het certificaat worden de gegevens van de kandidaat verwijderd uit het GPI-register.

 • Hoe worden de resultaten van de GPI-toets bijgehouden?

  Zodra een kandidaat de GPI-toets met goed gevolg heeft afgelegd, worden de resultaten automatisch naar de GPI-registerdatabase gestuurd. Dit register houdt de status bij van ieders certificaat en hun toegang tot bouwplaatsen.

 • Zijn er GPI-instructies beschikbaar in andere talen dan het Nederlands?

  Ja, de GPI-instructie is toegankelijk in meerdere talen om een brede toegang te garanderen. De instructie zelf is beschikbaar in 6 talen, en de toets kan in maar liefst 17 talen worden afgenomen, zodat iedereen, ongeacht hun moedertaal, de GPI kan volgen en begrijpen.

 • Wat zijn de voornaamste onderdelen van de GPI-instructie?

  De GPI-instructie behandelt meerdere kernelementen van veiligheid op de bouwplaats, waaronder veiligheidsprocedures, risicohandelingen, noodprocedures en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). De instructie zorgt ervoor dat iedereen die op de bouwplaats werkt, op de hoogte is van de basisveiligheidsregels en -procedures.

VCAdirect is onderdeel van PlusPort by Visma

VCAdirect is onderdeel van PlusPort by Visma. Benieuwd wat PlusPort je nog meer kan bieden? Bezoek onze website voor meer informatie over onze uitgebreide aanbod aan cursussen en examens. Wij staan klaar om je te helpen je professionele doelen te bereiken.