Welke VCA certificeringen bestaan er?

Er is een bedrijfscertificering en een VCA persoonscertificering. De persoonscertificering  kan worden behaald door het volgen van een VCA cursus en een aanvullend VCA examen.

Momenteel bestaan er drie persoonsgebonden VCA certificeringen. Dat zijn B-VCA, VOL- VCA en VIL-VCU. B-VCA staat voor Basisveiligheid VCA en bedoeld voor operationele medewerkers die o.a. in de petrochemie, industrie of aannemerij (moeten) werken en die de basiskennis moeten hebben van de VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) checklist. Een kandidaat krijgt in het examen vragen over operationele onderwerpen.

VOL-VCA staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Een leidinggevende heeft meer verantwoordelijkheden. Iemand die het VOL-VCA examen moet doen is naast medewerker ook verantwoordelijk voor een team en zorgt dat veilig werken voorop staat. Een kandidaat krijgt naast operationele vragen ook vragen over leidinggeven in het kader van veilig werken. Het examen bevat daarom meer vragen. Wet- en regelgeving en procedures komen grondig aanbod bij VOL- VCA.

VIL-VCU is bestemd voor o.a. intercedenten in de uitzendbranche. Medewerkers van uitzendbureau moeten weten hoe zij veilig werken, procedures en informatie kunnen overbrengen en toepassen bij uitzendkrachten. Dit geldt met name voor kandidaten die worden geworven voor VCA gecertificeerde bedrijven. Om deze bedrijven goed advies te geven over personeel is daarom kennis van VCA noodzakelijk. VIL-VCU combineert VOL-VCA en de specifieke kennis wat een intercedent nodig heeft  waar het gaat om uitlenende organisaties.

De VCA bedrijfscertificering is bedoeld voor organisaties waar medewerkers risico’s lopen waar het gaat om veiligheid, denk hierbij aan o.a. de industrie en petrochemische bedrijven. Ook onderaannemers die bij dergelijke VCA gecertificeerde bedrijven gaan werken dienen te voldoen aan de VCA bedrijfscertificering. Afhankelijk van de grootte en risico’s bestaan er 1 of 2 ster VCA gecertificeerde bedrijven. Jaarlijks worden bedrijven met een dergelijke VCA bedrijfscertificering geaudit om te bekijken of alle afspraken van de VCA worden uitgevoerd.


Heb je nog meer vragen? Bekijk dan onze andere veelgestelde vragen.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons via het onderstaande formulier, of bel ons op +31 (0)85-0719500