Inschrijven voor VCA examen

VCA examens op 50+ locaties

Met meer dan 50 locaties in heel Nederland is er altijd op korte termijn een VCA examen in te plannen. Boek een online cursus, klassikale cursus, of studie met een lesboek, inclusief het VCA examen. Met deze flexibele leerstijlen passen we ons aan jouw behoeften en schema aan. Kies hier het VCA examen dat je wil afleggen:

Online cursus + examen:

   

Klassikale cursus + examen

   

Lesboek + examen:         

   

Los examen:                     

   

Bekijk de VCA examenkalender

VCA examen plannen? Er is altijd op korte termijn een VCA examen in de buurt. Onze examenlocaties zijn verspreid over het hele land, van Groningen tot Zeeland en van Limburg tot Friesland, zodat we je altijd een gemakkelijke en toegankelijke plek kunnen bieden om je VCA examen te doen. Bekijk de VCA examenkalender en zie wanneer het eerstvolgende examen op de planning staat bij jou in de omgeving.

VCA Examen via VCA direct

Praktische informatie over het VCA examen

Iedere cursist die slaagt ontvangt het VCA-diploma digitaal. Het diploma is 10 jaar geldig.

Het CBT VCA-examen wordt verzorgd op ruim 50 examenlocaties. Het Basis examen bestaat uit 40 en VOL uit 70 meerkeuzevragen. U krijgt maximaal 60 minuten de tijd voor het examen. U dient 64,5% te behalen om te slagen. Het gaat niet alleen om slagen, maar ook om het begrijpen van risicobeheer op de werkvloer.

Wij verzorgen de VCA-opleidingen. Het aansluitende VCA-gerelateerde examen wordt door een door het SSVV erkend examenbureau afgenomen.

VCA-diploma’s worden geregistreerd in het Centraal Diploma Register VCA (CDR). Het diploma wordt tevens geregistreerd in het persoonlijke profiel van de kandidaat, waar het ook te downloaden is. Diploma’s zijn ook te downloaden via www.vca-uitslag.nl. Dit kan meestal de dag na het examen

Wat kost een VCA examen?

Bij het plannen van je VCA-examen is het belangrijk om niet alleen het juiste type examen te kiezen, maar ook om de bijbehorende kosten te begrijpen. Deze kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals het type examen, het examencentrum en eventuele extra diensten zoals voorbereidende cursussen.

 • Type examen: B-VCA (Basis) kost €84, terwijl VOL VCA en VIL VCU €89 kosten.
 • Extra diensten: Voorbereidende cursussen of studiemateriaal kunnen de totale kosten verhogen.

Hoewel de kosten een belangrijke factor kunnen zijn, moet je deze afwegen tegen de potentiële voordelen zoals verbeterde veiligheid op het werk en grotere carrièrekansen. Er zijn ook manieren om de kosten te beheren, zoals zelfstudie.

In deze blog lees je meer over de kosten van een VCA examen.

Slagen voor je VCA

De belangrijkste onderdelen van het VCA examen

Het examen bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal gericht zijn op het waarborgen van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) op de werkvloer. Hoewel de exacte inhoud kan variëren tussen VCA Basis en VCA VOL, zijn er enkele kernelementen die altijd terugkomen.

 • Kennis van de wetgeving en regelgeving: Elke werknemer moet op de hoogte zijn van de geldende veiligheidsvoorschriften en de wettelijke verplichtingen. 

 • Risicoherkenning en -preventie: Dit onderdeel is van cruciaal belang voor elke rol in de industrie. Neem bijvoorbeeld een bouwvakker die werkt met potentieel gevaarlijke apparatuur.

 • Noodprocedures: Duidelijk begrip van de handelingen in geval van een ongeval of noodsituatie is een essentieel onderdeel van het VCA examen. 

 • Veilig werken met gevaarlijke stoffen en machines: Dit deel focust op de omgang met gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën en asbest, of met zwaar materieel. 

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Een goed begrip van het juiste gebruik en onderhoud van PBM is essentieel in een risicovolle omgeving.

Voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers, die het VCA VOL examen afleggen, zijn er extra onderdelen die dieper ingaan op veiligheidsbeheer en -leiderschap, waaronder het organiseren van toolboxvergaderingen, het opstellen van een Taak Risico Analyse (TRA) en het bevorderen van een veiligheidscultuur binnen hun team.

Wie moet een VCA examen afleggen?

Het VCA examen is met name gericht op twee specifieke groepen in de arbeidsmarkt: uitvoerende werknemers en operationeel leidinggevenden of ZZP’ers. Uitvoerende werknemers werken vaak in de frontlinie waar veiligheidsrisico’s het grootst zijn. Denk hierbij aan mensen die regelmatig in contact komen met potentieel gevaarlijke situaties of materialen. Voor hen is VCA Basis bedoeld. Dit examen zorgt ervoor dat ze bekend zijn met de fundamentele veiligheidsnormen en procedures die hen zullen helpen om zichzelf en hun collega’s veilig te houden. Anderzijds hebben we operationeel leidinggevenden en ZZP’ers. Deze professionals hebben vaak extra verantwoordelijkheden omdat ze niet alleen voor hun eigen veiligheid moeten zorgen, maar ook voor die van de mensen onder hun leiding. Voor hen is VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) bedoeld. Dit examen gaat dieper in op kwesties rond veiligheidsbeheer en -leiderschap.

Hoe werkt het aanvragen van een VCA examen?

Voor professionals in sectoren waar veiligheid voorop staat, is het aanvragen van een VCA-examen een belangrijke stap. Dit examen kan eenvoudig online worden aangevraagd, waarbij je de mogelijkheid hebt om een datum en locatie te selecteren die bij jou past. Het proces begint met het inplannen van het examen en vervolgens het boeken bij een van onze examencentra. Je kunt zelfs reserveren voor een specifiek tijdstip om jouw planning te accommoderen. In onze blog lees je meer over het aanvragen van een VCA examen.

VCA-Examen klant reviews

Lees deze blogs voor handige tips:

9 VCA examen tips om in één keer te slagen
We delen in deze blog enkele waardevolle tips voor de dag van het examen en voor het analyseren van VCA examenvragen.

Het belang van een VCA examen in de bouw
In deze blog gaan we dieper in hoe VCA bijdraagt aan de veiligheid op de bouwplaats.

Spoed VCA examen: snel je certificaat halen
We vertellen je hier alles wat je moet weten over het afleggen van een VCA examen met spoed.

VCA examen in het Engels: Haal je veiligheidscertificaat
Of je nu een buitenlandse professional bent die in Nederland werkt of een Nederlander die in een internationale omgeving werkt, een examen in het Engels kan een geweldige optie zijn.

Waarom is het VCA examen belangrijk?

Het VCA examen vormt de basis van een veilige werkomgeving. Met dit examen tonen werknemers en leidinggevenden aan dat zij de veiligheidsprocedures begrijpen en weten hoe ze persoonlijke beschermingsmiddelen correct moeten gebruiken. Neem een werknemer op een bouwplaats. Hij wordt dagelijks blootgesteld aan een reeks risico’s. Denk aan het werken op hoogte en het gebruik van zwaar materieel. Dankzij alle inzichten die tijdens het VCA examen zijn opgedaan kan de werknemer risico’s minimaliseren: hij weet bijvoorbeeld wanneer hij beschermingsmiddelen moet gebruiken en hij kent de juiste procedures voor het omgaan met onverwachte gebeurtenissen op de werkvloer. Deze kennis vermindert het risico op arbeidsongevallen aanzienlijk.

VCAdirect

Veelgestelde vragen over het VCA Examen

Hier kun je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen vinden, zoals informatie over het aanmeldingsproces, wat te doen als je het examen niet haalt, en hoe lang het certificaat geldig is.

 • In welke talen kan het VCA examen worden afgelegd?

  Naast VCA e-learning cursuspakketten kunt u bij VCAdirect ook losse examens boeken. Losse Nederlandstalige examens kosten voor B-VCA € 84,00, VOL-VCA en VIL-VCU € 89,00, exclusief BTW. Buitenlandse examens kosten € 89,00 exclusief BTW. De volgende examens zijn beschikbaar: B-VCA basisveiligheid examens: voor Engels, Frans, Duits, Pools, Portugees, Turks, Slowaaks, Hongaars, Roemeens, Italiaans,Russisch, Litouws, Grieks, Arabish, Bulgaars, Greiks, Kroaties en Spaans. VOL-VCA examens: voor Engels, Duits en Frans. Voor VIL-VCU examens: voor Engels.

 • Kan ik me aanmelden voor een VCA examen op korte termijn?

  Alle beschikbare data zijn snel te vinden op onze website VCAdirect.nl door te klikken op de knop "Direct inschrijven". Kies vervolgens het door u gewenste VCA examen en de maand en plaats waarin u examen wilt doen. U krijgt dan direct een lijst met de beschikbare data. Naast de reguliere examendata is het ook mogelijk op een door u gewenste datum examen te doen. In dit geval is sprake van een Individueel examen. Een Individueel examen kan alleen in Zwijndrecht plaatsvinden. Na het Individueel examen krijgt u direct de uitslag en indien geslaagd direct het certificaat en pasje mee. Aan een dergelijk examen zijn wel extra kosten verbonden. Neem voor een Individueel examen contact op met onze Customer Support.

 • Kan ik met spoed examen doen?

  U kunt zich zelfs nog binnen 24 uur inschrijven als er nog plek is.  Vindt u geen geschikte datum? Naast de reguliere examendata is het ook mogelijk op een door u gewenste datum een individueel examen te doen. Een individueel examen kan alleen in Zwijndrecht plaatsvinden. Na het examen krijgt u direct de uitslag en, indien geslaagd, direct het certificaat en pasje mee. Aan een dergelijk examen zijn wel extra kosten verbonden. Een individueel examen kan tot 49 uur vóór het examen worden aangevraagd. Neem voor een Individueel examen altijd eerst contact op met onze Customer Support.

 • Is een mondeling VCA examen mogelijk?

  Het VCA examen kan niet mondeling afgenomen worden. Heeft u moeite met lezen dan is het mogelijk een voorleesexamen te boeken. Neemt u deel aan het voorleesexamen, dan wordt het VCA examen aan u voorgelezen maar niet uitgelegd. U kunt het voorleesexamen los boeken of in combinatie met een e-learning VCA cursuspakket: dit is nl. voorzien van audio. Het VCA voorlees cursuspakket kost € 159,00.

 • Wat is een individueel examen?

  Een Individueel examen is een  examen dat niet in de planning voorkomt en speciaal voor u wordt georganiseerd. U krijgt na het Individueel examen direct de uitslag en,  indien geslaagd,  uw certificaat en pasje mee. Een Individueel examen vindt alleen plaats in Zwijndrecht. Een Individueel examen is beschikbaar in het Nederlands en in de beschikbare taalvarianten van de VCA examenbank en kan tot uiterlijk 25 uur voor het examenmoment worden aangevraagd. Een Individueel examen voor de overige niet- beschikbare EU- talen kan tot uiterlijk 3 weken voor het examenmoment worden aangevraagd in verband met de vertaling van het examen. De examen vertaalkosten zijn voor rekening van de kandidaat. Voor een B-VCA Individueel examen betaalt u € 275,00 excl. BTW. Voor een VOL-VCA of VIL-VCU Individueel examen betaalt u € 280,00 excl. BTW. 

 • Kan het VCA examen incompany afgelegd worden?

  Het VCA examen kan ook op uw locatie (incompany) afgenomen worden. Vanaf 8 kandidaten kunnen wij het VCA examen incompany organiseren. U kunt samen met uw collega’s dan op locatie onder toezicht van erkende examinatoren het examen maken. Uw organisatie moet wel de ruimte hebben om het VCA examen te maken en de ruimte moet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan een examenlocatie. De examenruimte dient zodanig ingericht te zijn dat de deelnemers elk een eigen tafel hebben met een minimaal vrije werkruimte van 50x70 cm. Tussen de tafels moet  de ruimte 75 cm ruimte zijn. Het Incompany VCA examen afnemen heeft als voordeel dat u en uw medewerkers niet hoeven te reizen. U kunt zelf een tijdstip inplannen om uw medewerkers tijdelijk te missen in het productieproces. Het Incompany VCA examen is een praktische oplossing als u en een groot aantal medewerkers het VCA examen tegelijk willen maken.

 • Wat zijn de adresgegevens van de VCA examenlocaties?

  Bij VCAdirect kunt u op vrijwel alle maandagen, dinsdagen, woensdagen en donderdagen ergens in het land het VCA examen maken. U heeft de keuze uit ruim 50 locaties in Nederland. Wilt u exact weten waar en wanneer u het VCA examen kan maken? Neem dan een kijkje op onze VCA examenkalender. Daar kunt u precies zien op welk moment u het VCA examen kunt afleggen. Vindt u geen geschikte datum? Naast de reguliere examendata is het ook mogelijk op een door u gewenste datum examen te doen. In dit geval is sprake van een Individueel examen. Een Individueel examen kan alleen in Zwijndrecht plaatsvinden. Na het examen krijgt u direct de uitslag en, indien geslaagd, direct het digitale certificaat. Voor een dergelijk examen geldt wel een extra toeslag. Neem contact op met onze Customer Support!

 • Welke VCA examenlocaties zijn er?

  Ons VCA examenlocatie netwerk is verspreid door heel Nederland. Bij ons kunt u op ruim 40 examenlocaties het VCA examen maken. In elke provincie hebben we diverse plaatsen waar u terecht kunt om het VCA examen af te leggen. Voor de steden Rotterdam, Amsterdam,  Utrecht, Limburg, Roermond- en Europoort gebied zijn extra locaties. U kunt voor het VCA examen terecht op een locatie die dichtbij u in de buurt is.

 • Hoe laat starten de VCA examens?

  De starttijden van de VCA examens verschillen per type examen (B-VCA basis , VOL-VCA of VIL-VCU). In ieder geval hebben wij altijd veel sessies beschikbaar in de avond en middag. Naast de reguliere open examendata is het ook mogelijk op een door u gewenste datum examen te doen, bijvoorbeeld als u heel veel haast hebt. In dit geval is er sprake van een Individueel examen. Een Individueel examen kan alleen in Zwijndrecht plaatsvinden. Voor een dergelijk examen geldt wel een extra toeslag. U ontvangt bij boeking een bevestiging via de mail over de exacte tijden, voorschriften en locatie van het VCA examen. Heeft u deze mail niet ontvangen? Neem dan contact op met onze Customer Support.

 • Op welke dagen en tijden zijn de VCA examens?

  Examens worden maandag tot en met zaterdag gehouden.  De examenmomenten verschillen per locatie. De grote steden hebben iedere week meerdere examenmomenten. Via het inschrijfformulier ziet u alle beschikbare examenmomenten  Schrijf u direct in.

 • Waar vind ik de VCA examenkalender?

  De VCA examenkalender van VCAdirect is de meest uitgebreide VCA examenkalender van Nederland. Door heel Nederland bieden we het VCA examen aan. U kunt een keuze maken uit ruim 40 examenlocaties. Wekelijks, met uitzondering van de vakantie periodes, organiseren we op verschillende data het VCA examen. U kunt in de examenkalender exact zien waar en op welke dagen het VCA examen afgelegd kan worden. Alle beschikbare data zijn snel te vinden op onze website door te klikken op de knop ‘’Direct Inschrijven’’ en te kiezen voor het examen en de maand waarin u examen wilt doen. De examenkalender vindt u bovenin de balk.

 • Waar kan ik het VCA examen maken?

  U kunt het VCA examen op diverse VCA examenlocaties doen. VCAdirect heeft over de jaren heen een vertrouwd en stabiel netwerk opgebouwd. Hierdoor hebben we een landelijk dekkende VCA examenkalender. We hebben ruim 40 VCA examenlocaties in heel Nederland. In elke provincie zijn er diverse locaties om het VCA examen te kunnen halen. U kunt bij u in de buurt het VCA certificaat halen. Kijk op de examenkalender wanneer en waar u het examen wilt maken. Zo simpel is het bij VCAdirect!

 • Hoe lang duurt het VCA examen?

  De examentijd verschilt per type VCA examen. Voor het B- VCA Basis examen: 60 minuten, voor het  VOL-VCA of het VIL-VCU examen: 75 minuten . Wat is de beste voorbereiding op het VCA examen? Het VCA examen wordt jaarlijks aangepast. De VCA eindtermen worden jaarlijks vernieuwd en de vragen worden gewijzigd. U kunt zich goed voorbereiden op het VCA examen door het  online VCA cursuspakket van VCAdirect te volgen. Het is snel, flexibel en effectief om te slagen. Dit is gebleken uit de hoge slagingspercentages na het volgen van onze e-learning VCA opleiding. Tijdens de cursus leert u via interactieve leermodules, ondersteund door geluid. U kunt onbeperkt uw VCA kennis toetsen. Heeft u alles geleerd? Dan bent u zeker klaar om examen te doen en te slagen.

 • Wat is de beste voorbereiding op het VCA examen?

  Het VCA examen wordt jaarlijks aangepast. De VCA eindtermen worden vernieuwd en de vragen worden gewijzigd. U kunt zich goed voorbereiden op het VCA examen door de online VCA cursus van VCAdirect te volgen. Vergeleken met een zelfstudie met een boek of een klassikale opleiding is een online VCA cursus effectiever. Dit is gebleken uit de hoge slagingspercentages na het volgen van onze online VCA opleiding. Tijdens de cursus leert u via interactieve leermodules en kunt u onbeperkt VCA kennistoetsen en VCA proefexamens maken. Na de online theorie cursus heeft u de beste voorbereiding gehad en bent u klaar om het VCA examen te maken.

 • Hoeveel vragen moet ik goed beantwoorden om te slagen?

  Afhankelijk van het certificaat type gelden er verschillende slagingsvoorwaarden. Hieronder een overzicht:

   • B-VCA examen: 40 meerkeuze vragen. U dient 2.580 punten (64,5%) te behalen om te slagen
   • VCA-VOL examen: 70 meerkeuze vragen. U dient 4.515 punten (64,5%) te behalen om te slagen
   • VIL-VCU examen: 70 meerkeuze vragen. U dient 4.515 punten (64,5%) te behalen om te slagen

 • Uit hoeveel vragen bestaat het VCA examen?

  Afhankelijk van het certificaat type gelden er verschillende slagingsvoorwaarden. Hieronder een overzicht:

   • B-VCA examen: 40 meerkeuze vragen. U dient 2.580 (64,5%) punten te behalen om te slagen
   • VCA-VOL examen: 70 meerkeuze vragen. U dient 4.515 (64,5%) punten te behalen om te slagen
   • VIL-VCU examen: 70 meerkeuze vragen. U dient 4.515 (64,5%) punten te behalen om te slagen

 • Welke voorschriften gelden voor het VCA examen?

  In ieder geval dient u een geldig en ongeschonden legitimatiebewijs samen met een kopie hiervan bij u te hebben. U dient minimaal 15 minuten voor aanvangstijd van het examen aanwezig te zijn en uzelf aangemeld te hebben. Bij de bevestiging van uw examen ontvangt u de actuele examenvoorwaarden.

 • Welke VCA examens zijn er?

  Om het VCA certificaat te halen moet u eerst slagen voor het VCA examen. U kunt bij VCAdirect kiezen uit drie verschillende type VCA examens voor een VCA diploma/certificaat. Dat zijn B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU in het Nederlands. Ook zijn VCA in verschillende talen beschikbaar. U kunt het VCA examen op diverse locaties maken in Nederland. We hebben een landelijke dekking waardoor u het examen zeker bij u in de buurt kan maken. De VCA examens bestaan uit meerkeuzevragen. Indien u slaagt, ontvangt u het VCA diploma inclusief plastic pas twee weken na de examendatum.

 

VCAdirect is onderdeel van PlusPort by Visma

VCAdirect is onderdeel van PlusPort by Visma. Benieuwd wat PlusPort je nog meer kan bieden? Bezoek onze website voor meer informatie over onze uitgebreide aanbod aan cursussen en examens. Wij staan klaar om je te helpen je professionele doelen te bereiken.